Dag Hammarskjöld och klimathoten

Dag Hammarskjöld var en imponerande man och jag tycker att vi har mycket att lära av honom. Läs gärna min krönika och diskutera fritt vad ni håller med eller inte håller med om av det jag säger.


Våga ta striderna


Jag hade aldrig anat det. Att en man som dog för femtio år sedan, då klimatförändringarna inte fanns på kartan än, kunde lämna efter sig så många kloka råd.


Dag Hammarskjöld var en ekonom, diplomat och författare som blev FN:s andra generalsekreterare och vann Nobels fredspris 1961. För mig känns det som en evighet sedan han dog. Trots det finner jag fler svar på dagens frågor ju mer jag läser om honom. Frågor om framtid och levnadssätt.


Jag tycker att vi borde lära av hans sätt att arbeta över partigränser, oberoende av färg och partilogga. Vi måste möta klimathotet enat, liksom han kunde ena vårt land under sin tid. För de viktigaste frågorna kan inte bara få ligga och vänta. Jag hoppas att miljöfrågan ska genomsyra alla frågor vi diskuterar i politiken, att den ständigt ska finnas med i vårt tänk.


På samma sätt som Hammarskjöld fick stater att enas önskar jag att vi kan mötas över gränserna idag. Miljöfrågan måste vara viktig för både EU och FN, eftersom klimatförändringarna kan påverka såväl ekonomi som fred.


Det som imponerar på mig är förmågan att engagera både på individnivå och statsnivå. Han fick människor att våga engagera sig trots att de var rädda. Hammarskjöld sa ”Det är lätt att skjuta över ansvaret på andra eller må hända söka förklaringar i något slags historiska lagar. Det är mindre lätt att söka orsakerna inom oss själva eller på ett område där vi alla bär ett betydande ansvar. Men ett sådant sökande är nödvändigt, ty till sist är det endast inom oss själva och på sådana områden, som vi kan hoppas att genom vårt eget handlande göra en bärkraftig insats för att vända utvecklingens gång.”  


Tänk om vi, liksom Hammarskjöld, vågade ge oss ut i hårda strider övertygade om att mönstren går att bryta. Han klev på planet till Zambia trots de stora riskerna, med tanken att ”det är när vi spelar säkert som vi skapar en ytterst osäker värld”.


När vi idag söker nya lösningar lämnar vi ofta de äldres råd bakom oss. Jag vill att vi är mer nytänkande än så, genom att se tillbaka i tiden. Vår tids ledare kan lära mycket av gamla förhållningssätt. Dagens unga kan finna nya råd i gamla ord. Dag Hammarskjölds tankar kan föras vidare.


/ Agnes Hillert

Kommentarer
Postat av: zolero

Mycket bra blogg! Gröna hälsningar från Uppsala :-)

2011-05-19 @ 10:57:52
Postat av: FN

Bra skrivet! Jag som inte är så insatt i Dag Hammarskjölds gärningar på detaljnivå (vet att han karriär kraschade rätt ordentliget på slutet...)undrar naturligvis på vilket sätt som Hammarsköljds tankar kring klimatet och miljön är aktuella än idag?



2011-05-19 @ 12:17:17
Postat av: Karin

Bra skrivet Agnes!:)

2011-05-19 @ 19:07:08
Postat av: Jakob Wastesson

Du slår verkligen huvudet på spiken här. Den ökande polariseringen inom partipolitiken är det enskilt största hotet mot miljön. MP nekar kategoriskt och principiellt kärnkraften, som är vår bästa lösning och moderaterna vägrar göra något reellt åt västvärldens beroende av fossila bränslen. 2012 någon?

2011-05-20 @ 11:46:24
Postat av: Anna D

Vilken toppenkrönika, Agnes! Du har lyft frågeställningar som är väldigt relevanta. Håller helt och hållet med dig, i allt faktiskt!

2011-05-21 @ 16:52:13
Postat av: Agnes Hillert

Tack så mycket för fin respons via inlägg. Som svar till inlägget från FN vill jag säga: På Dag Hammarskjölds tid var inte klimathotet aktuellt på det sätt som det är idag, vilket gör att jag inte försöker leta efter citat eller gärningar som han kan ha gjort som beskriver exakta lösningen på dagens klimathot. Däremot tycker jag att Hammarskjölds sätt att tänka och agera borde påverka hur vi möter klimathotet idag, bland annat genom att man borde möta problemen enat över partigränser liksom han enade olika partier i viktiga frågor. Han lyckades även engagera både på individ och samhällsnivå. Fler exempel på hur hans tankar kan vara aktuella idag kan du läsa i krönikan. Dessutom går att tillägga att Hammarskjöld själv var medveten om och uppskattande av naturen, och om du vill läsa mer om hans direkta koppling till miljön och hans syn på jorden kan du läsa hans bok Vägmärken.

2011-05-21 @ 19:55:12
URL: http://politikidag.blogg.se/
Postat av: Maria Svensson

Bra skrivet Agnes! Jag menar du fick ju t.o.m. mig att läsa och bli intresserad, vilket inte är lätt när politik är inblandat ;)

2011-05-21 @ 20:14:16
URL: http://iaskriver.blogg.se/
Postat av: Vendela

Håller med totalt, miljöfrågan borde definitivt vara mer aktuellt oavsett vad det handlar om.

Bra krönika!

2011-05-22 @ 20:55:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0